Honzův příběh o tom, jak si malá myška udělala krásný byt ve vzduchovém filtru i se zásobárnou potravy.

Asi před 14 dny, kdy teploměr ukazoval na únor neuvěřitelných +14 stupňů jsem oprášil XJR ku a řekl si, že vyženu pavouky z výfuků a podráždím trochu sousedy, skoro všichni pracovali na zahrádkách.
Mašina naskočila na první otočení startéru a na volnoběh si krásně blafala. Pavouci sice z výfuků nelezli, ale s velkým tryskem a se vztyčeným ocáskem a se srdceryvným pištěním se od mašiny vzdalovala malá myška. Skoro jsem se jí omluvil, že jsem jí tak vyděsil, jistě se byla také podívat na mého naleštěného miláčka.
Nasedl jsem na mašinu na volnoběh již zahřátou a přestavoval si, jak za závistivých pohledů zahrádkářů a chalupářů zmizím po zadním kole z jejich dohledu. Co následovalo potom, bylo pro mne jak nejhorší černá můra. Motor se prudce vytočil do 3 000 otáček a jak když utne zahučel a téměř zhasl. Moc nescházelo a šel jsem katapulem přes řidítka, pouze okamžité povolení plynové rukojeti zabránilo uplnému zhasnutí motoru. Dál šel vytočit již jenom na 1500 otáček.
Zahrádkáři byli úplně konsternovaní, když jsem okolo nich projížděl asi 10 km rychlostí a někteří si dokonce mysleli, že jedu tam pomalu proto, abych jim nezaprášil ty jejich plechovky, věčer u piva jich i pár poděkovalo.
Jakmile jsem jim zmizel z očí, zastavil jsem, zapálil cigáro a přemýšlel, co udělat, hlavně abych to nemusel dotlačit, to bych nepřežil, ani fyzicky. Bylo mě jasné, že na cestě toho asi moc neudělám, podezíral jsem svíčky, zanesený výfuk, karburátory a kdoví co ještě. Zpátky jsem dojel se sundanou přilbou a bundou na nádrži, předstíraje, že se za jízdy opaluji a že mě působí nejvyšší rozkoš jezdit krokem. Měl jsem alespoň možnost se podívat, kdo je na chalupě se ženou nebo s milenkou. Jakmile jsem za sebou zavřel vrátka, ihned jsem se dal do práce. Již při sundání sedla mě začlo docházet, co je příčinou invalidity motoru. Ve schránce pod sedlem byly natrhané noviny, rozkousaný molitan, sem tam nakousnutý nějaký kabel. Vzduchový filtr byl plný žaludů, nakousaného molitanu a mnoho jemných chloupků a srsti šedé myšky. Vše si již začala připravovat na vyvedení potomků.
Během hodiny bylo vše vyndáno, vyčistěno, filtr vyfoukaný. Dokonce jsem několikrát výhružně zamňoukal tak, až jsem vyděsil našeho kocoura, který na oplátku napadl sousedovic malého psa a ukázal mu, kdo je opravdivým pánem na jejich zahradě. Ač miluji všechny živé tvory, myším jsem vyhlásil nesmiřitelnou válku. Svého miláčka jsem obložil pastičkami s neskutečně vonnými návnadami. První kdo se chytil byl kocour, který neodolal vůním a protáhl se do jinak zajištěné garáže větracím průduchem. Zpátky již proskočil rovnou oknem s pastičkou stále jestě na uchu. Druhý, kdo se chytil, byla moje manželka. S pastičkou na palci u nohy se začla připravovat k rozhodujícímu útoku a za použití takových slov, že jsem okamžitě začal zavírat okna, aby to náhodou neslyšeli sousedi. Když však obsadila strategické ústupové místo u dveří, použil jsem stejný východ jako kocour, ale to okno jsem si stačil otevřít. Pastičky již nelíčim, rozvést se nechci a také soused si stěžoval, cože náš kocour je tak agresivní na jeho pejska. Obcházím drogerie a sháním cyankáli na myši, ale to až příště. Večer usínám se sladkou představou myši zavřené v plynové komoře.

Woody

Náča
Author: Náča

XJRide to live